Νομίζω ότι άνθρωποι ζούμε πάνω σε μια παγωμένη λίμνη.

Το στρώμα του πάγου είναι λεπτό αλλά εμείς, όλοι μας, πιστεύουμε ότι δεν θα σπάσει ποτέ - κινούμαστε πάνω του με αυτή τη βεβαιότητα. Μεγαλώνουμε, κάνουμε σχέσεις, ερωτευόμαστε, ονειρευόμαστε, μαλώνουμε και φιλιώνουμε σίγουροι ότι θα παραμείνει άθραυστο. Και μετά, κάποια στιγμή χωρίς προειδοποίηση, ο πάγος σπάει. Και κάποια ή κάποιος πέφτει στο παγωμένο νερό. Μερικοί καταφέρνουν να σκαρφαλώσουν στην παγωμένη επιφάνεια. Άλλοι χάνονται.   Όσοι είναι δίπλα,  το βλέπουν και τρομάζουν. Οι υπόλοιποι συνεχίζουν να ζουν με την ίδια βεβαιότητα. Ότι τίποτα δεν μπορεί να τους κάνει να χάσουν το έδαφος κάτω από τα πόδια τους. Ότι σε αυτούς δεν θα συμβεί τίποτα που να τους βγάλει από την ισορροπία τους. Ότι ο πάγος δεν θα σπάσει ποτέ.    

Η Άννα χάθηκε ξαφνικά, «άνοιξε η γη και την κατάπιε» και κανένας δε μπορούσε να απαντήσει που μπορεί να ήταν, που πήγε.

Νομίζω ότι κανένας δε διαλέγει πότε και ποιον θα ερωτευτεί. Δεν ελέγχεται. Όταν γνώρισα το Γιώργο, ήταν αυτό που λένε «με την πρώτη ματιά». Δεν το περίμενα, δεν το υπολόγισα και για να πω την αλήθεια, δεν  ήθελα  κάποιος που μόλις γνώρισα να παίρνει ξαφνικά τόσο χώρο στη ζωή μου, να τον σκέφτομαι συνέχεια, να έχει τέτοια επίδραση πάνω μου, να θέλω να τον βλέπω κι όταν τον βλέπω να νιώθω πως χάνω τον έλεγχο απ’ τα χέρια μου και τον παραδίδω σε αυτόν. Αντιστάθηκα για κάποιο καιρό αλλά ήταν ένας αγώνας από την αρχή χαμένος. Αυτός είναι ο έρωτας. Μια κατάσταση που δεν ορίζεις και όταν συμβαίνει ούτε πίσω μπορείς να κάνεις ούτε να την αρνηθείς. 

Η Άννα ήταν ερωτευμένη. 

Δεν το ήθελε, δεν το κυνήγησε. Κι όσο κι αν προσπάθησε να τ’ αποφύγει, κι εκείνη κι ο Κωνσταντίνος, δεν  κατάφεραν να μείνουν μακριά ο ένας απ’ τον άλλον. Ξεκίνησα να ασχολούμαι με αυτή την ιστορία επειδή μου κίνησε το ενδιαφέρον. Αλλά «κόλλησα» όταν διάβασα τα μηνύματά τους. Υπήρχε έρωτας ανάμεσά τους. Πάθος. Αγάπη. Συναισθήματα μεγάλα. Αληθινά. Ήταν φτιαγμένοι για είναι μαζί αυτοί οι δύο. Και τα ψέματα που αναγκάστηκαν να πουν δεν τα είπαν για να εξαπατήσουν αλλά για να προφυλάξουν τους συντρόφους και τα παιδιά τους. Και σε κάποιο βαθμό και τον εαυτό τους.  Ό,τι έγινε ήταν το τίμημα γιατί δεν ήταν ελεύθεροι να είναι μαζί και δεν έπρεπε να νιώθουν έτσι ο ένας για τον άλλον.  Κι ήταν με κάποιο τρόπο πρόθυμοι να το πληρώσουν. Να χάσουν και οι δύο τη γη κάτω από τα πόδια τους. 

Δεν κρίνω την Άννα και τον Κωνσταντίνο, δεν μπορώ και δεν θέλω. 

Γιατί έχω δει την παγωμένη επιφάνεια να σπάει. Και άνθρωποι που θεωρούσαμε δικούς μας, να χάνονται . “Πως γίνεται όταν είμαι δίπλα σου  την ίδια στιγμή να είμαι τόσο χαρούμενη και τόσο λυπημένη, τόσο ήσυχη και τόσο αναστατωμένη, να αισθάνομαι ότι έχω τον κόσμο στα χέρια και ότι δεν έχω τίποτα;» ήταν ένα από τα τελευταία μηνύματα που έστειλε στον Κωνσταντίνο. 

Λίγο αργότερα,  η Άννα εξαφανίστηκε.

Σχόλια

  1. Η Άννα τον αγάπησε τον ερωτεύθηκε τόσο δυνατά που όσο και να προσπάθησε να μείνει μακρυά του δεν τα κατάφερε.Το τι είναι σωστό και τι λάθος για τον καθένα είναι υποκειμενικό ακόμα όμως και έτσι δεν της αξίζει να τα περνάει όλα αυτά. Τώρα που έχει μαθευτεί η αλήθεια όσο και να πληρώθηκαν όλοι εγώ θα τους ήθελα μαζί στο τέλος για να έχει νόημα όλο αυτό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Eξαιρετική η γραφή σου κ ο τρόπος που διατυπώνεις τα συναισθήματα των ηρώων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έτσι ακριβώς!!!!!πολύ σωστή η ανάλυση του θέματος!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Έρωτας υπέροχος μα και τόσο επικίνδυνος καμία φορά.. μπορεί να σε ανεβάσει στα ουράνια και σε μια στιγμή να σε πετάξει στην γη .. ούτε εγώ κρίνω τον έρωτα τους ,αλλά θα μπορούσαν να είχαν κάνει την ζωή τους πιο εύκολη ,μιλοντας γι'αυτό που ένιωθαν στους συντρόφους τους δεν ξέρω αν καταλάβαιναν αλλά θα ήταν απελευθερωμένοι από τα ψέματα και θα ζούσαν το όνειρο τους .. τα παιδιά πιστεύω θα τους καταλάβαιναν πιο εύκολα λόγο το νεαρό της ηλικίας τους .. και γιατί σε αυτήν την ηλικία όλα στο μυαλό τους δίνει πιο απλά και πιο καθαρά..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Νόρα μου έχεις δίκιο, δεν διαλέγουμε ποιον θα ερωτευτούμε. Κι όταν μας συμβεί δεν έχουμε πολλές επιλογές. Αυτό έπαθαν και η Άννα με τον Κωνσταντίνο, μόνο που ήταν άτυχοι, οπότε αναγκάστηκαν να αναλωθούν σε ψέματα. Πράγμα που αν το καλοσκεφτείς είναι απόλυτα φυσικό και ανθρώπινο. Δεν διαλύεις τόσο εύκολα οικογένεια, γάμο, κλπ. Φοβάσαι. Απ' την άλλη όμως εξίσου ανθρώπινο είναι κάποιος να εξοργίζεται με το ψέμα. Και αυτό πάθαμε εμείς! Είναι κομμάτι της ανθρώπινης μας φύσης να μη μπορούμε τόσο εύκολα να νιώσουμε τον άλλον και να τον καταλάβουμε. Γι' αυτό και στεκόμαστε απέναντι του επικριτικά. Αλλά εν τέλει ποιος μας λέει πως κι εμείς δεν θα κάναμε το ίδιο αν μας συνέβαινε κάτι αντίστοιχο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Έξω από τον χορό όλοι είναι κριτές. Αν χώριζαν αμέσως τους συντρόφους τους για να είναι μαζί, θα τους κατηγορούσαν ότι διέλυσαν με ευκολία δύο σπίτια. Τώρα που προσπάθησαν να μη χαλάσουν τις οικογένειές τους, πάλι τους κρίνουν ως ανήθικους επειδή το έκαναν κρυφά. Ο,τι και να έκαναν, πάντα λάθος θα ήταν. Ο έρωτας, όμως, δεν είναι λάθος... Ήταν γραφτό να συμβεί αυτό ανάμεσά τους, έτσι γίνεται και στη ζωή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Απαντώντας στον unknown και γενικότερα θέλω να πω πως ήταν πολύ δύσκολο να ομολογήσουν τον έρωτα τους σε περίοδο γαλήνης .Τα παιδιά αλλά και όλοι οι υπόλοιποι θα τους απέρριπταν κι αυτό θα ήταν πολύ βαρύ. Εκ των υστέρων που μαθεύτηκε όλοι ήταν πιο επιεικείς και "μαλακοί" επειδή πλέον τα γεγονότα ήταν τραγικά και δεν άφηναν περιθώριο για μίσος.Ειναι καταστάσεις που συμβαίνουν γύρω μας και που κανένας δεν μπορεί να γίνει δικαστής!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ποσο δικιο εχεις,αυτο το "σιγα μη συμβει σε μενα" ειναι στο μυαλο μας παντα.για ολα τα πραγματα.....
    Ο ερωτας ειναι ξαφνικος.ειτε νομιμος ειτε παρανομος,το θεμα ειναι ποση δυναμη εχεις για να τον ζησεις ή να τον αγνοησεις και μαλιστα σε καταστασεις που ο καθενας μας αναλογιζεται τα πρεπει και τα γιατι.Εχεις τη δυναμη να ξεπερασεις τα πρεπει σου?τοτε εισαι ελευθερος να ζησεις τον ερωτα σου, τη ζωη σου με σεβασμο παντα προς ολους.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πόσο ωραία η ανάλυση σου και η παρομοίωση με την παγωμένη λίμνη! Νόρα είσαι απίστευτη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Τι υπέροχα που γράφεις!Με τι όμορφο τρόπο μας περνάς τα μηνύματά σου!Παρόλο που όλο αυτό εξελίσσεται σε μια οθόνη τηλεόρασης ωστόσο μέσα από αυτό μπορεί κάποιοι που ζούνε παρόμοιες καταστάσεις, να νιώσουν καλύτερα,να πάρουν δύναμη,να βοηθηθούν στο να πάρουν μια απόφαση που θα τους αλλάξει τη ζωή και πολλά άλλα.Συνέχισε να μοιράζεσαι τις σκέψεις σου μαζί μας.Ναι,και που ξέρεις μπορεί όντως να καταφέρεις να "σώσεις" μια ψυχή εκεί έξω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο